Riesling Grand Cru – Sommerberg  – Øko – Domaine Aimé Stentz

Alsace led store tab i 2021 grundet vejrmæssige udfordringer. Men takket være en ”Indian summer” i september med varme, solrige dage og kølige nætter, kunne Stentz høste små mængder druer af høj kvalitet. 2021 er en smuk klassiker med Sommerbergs forrygende kombination af flot frugtintensitet med noter af citrus, gul stenfrugt og ananas, stor renhed, levende syre og mineralsk elegance.

Domaine Aimé Stentz er en lille over 100 år gammel, familieejet vingård i landsbyen Wettolsheim ved fødderne af Vogeserne i Alsace. Familien råder over 14 hektar økologisk certificerede vinmarker fordelt over 7 byer og på 60 parceller med forskellige jordbundsforhold at tage hensyn til.

I dag ledes vingården af 5. generation af Stentz familien; Marc Stentz og han har ét mål: kvalitet frem for alt. Hans filosofi er, at vinen først og fremmest skabes i marken – ikke i kælderen. ”Terroir” er af største betydning i Alsace, og det er med ekstrem hensyntagen til terroir, at Stentz producerer deres vine. Siden 2007 dyrkes vinmarkerne udelukkende efter økologiske og biodynamisk metoder, og der anvendes kun egen kompost som gødning.

Marc er først og fremmest vinbonde – så markedsføring har han aldrig brugt meget tid på – hans vine sælger årgang efter årgang pga. hans ry for topkvalitet.

Sommerberg Grand Cru
Der har været dyrket vin på dette særlige sted siden 1214, og navnet Sommerberg dukker allerede op i 1700-tallet. Sommerberg dækker 28 hektar på en 45 grader stejl sydvendt skråning – en af de stejleste af Alsaces 51 grand cru marker – over landsbyen Neidermorschwihr vest for Colmar. Her gror vinstokkene i den særlige ”Turckheim” granit – en fattig, stenet jord der er porøs nok til at rødderne kan trænge dybt ned i klippen, og få nok vand selv i perioder med tørke.

Stentz ejer 0,25 hektar på Sommerberg med økologisk certificerede Riesling-vinstokke (der anvendes både økologiske og biodynamiske metoder). De håndhøstede druer gæres med deres egen naturlige vildgær, og vinen lagres i 12 måneder på store egetræsfade og efterfølgende 8 måneder på flaske inden frigivelse.

PRODUKTDATA

Land: Frankrig

Område: Alsace

Producent: Aimé Stantz

Druer: Riesling

Årgang: 2021

Alkohol: 13 %

PRIS

v/6 stk.: Kr. 248,00 pr. stk.

v/1 stk.: Kr. 289,00 pr. stk.