BOBLER

Fra Franciacorta-området i Lombardiet kommer nogle af Italiens bedste mousserende vine. Vedsegaard vin forhandler de dejlige mousserende vine fra Bellavista

OM CONTADI CASTALDI FRANCIACORTA
Hvad er den store forskel på champagne og Spumante fra Franciacorta, kunne man spørge. De er jo fremstillet efter præcis samme metode (‘klassisk metode’ eller ‘champagnemetoden’), hvor anden gæringen foregår i flasken.
Jo, for det første, så er det kun champagne, der kommer fra Champagne – deraf navnet. Det er er i sig selv en længere historie. Dernæst så er der langt, langt skrappere krav til udbyttet per hektar i Franciacorta. Producenten er også forpligtet til at angive datoen for degorgeringen som er en del af den klassiske champagneproces, hvor den midlertidige gærdækkede kapsel fjernes fra flasken og vinens bundfald fjernes, for derefter at få sin korkprop sat i.

Det er også værd at nævne, at flaskelagringen minimum skal være 18 måneder mod champagnes 15 måneder. Endelig er der den enorme forskel, at produktionen af mousserende vine fra Franciacorta kun beløber sig til 15 millioner flasker per år mod champagnes svimlende 300 millioner flasker. Det sidste indikerer ganske kraftigt, at man ikke lige så snildt får fingrene i mousserende vine fra Franciacorta som man gør med champagne, da både kvalitet og efterspørgsel er skyhøj.